Het programma vertelt het verhaal van de bevrijding van Limburg en het zuiden van Nederland. Bij grenspaal 35, op de route die de geallieerde Amerikaanse soldaten aflegden om het dorp Mesch vanuit België te bereiken, ontmoette het Koninklijk Paar veteraan Kenneth Thayer. "Wat geweldig dat wij hier met u kunnen zijn, 80 jaar na de bevrijding", zei koning Willem-Alexander tegen Thayer.
Samen reden zij in een legervoertuig over de landweg naar Mesch. Na aankomst werd het Vrijheidsvuur ontstoken door leden van sportvereniging Atletiek Maastricht. Zij haalden het vuur daags voor de viering op in Normandië.
Tijdens de viering hielden burgemeester Krijnen en commissaris van de Koning in Limburg, de heer Roemer, toespraken. Derrick Deetz, een nabestaande van een in Mesch gesneuvelde Amerikaanse soldaat, sprak eveneens. Basisschoolleerlingen legden bloemen.
Na afloop van de ceremonie maakten de Koning en Koningin Máxima een rondgang door Mesch. Zij bezochten een pop-upmuseum over de bevrijding van Mesch en spraken met ooggetuigen in de tuin van de pastorie. Ter afsluiting bezochten zij de dorpsweide, waar activiteiten zijn voor leerlingen van basisscholen van Eijsden-Margraten, met onder meer muziek van het Reünie-Orkest Limburgse Jagers.
Het Zuid-Limburgse Mesch werd op 12 september 1944 als eerste dorp in Nederland door de geallieerde Amerikanen bevrijd van de Duitse bezetting. Vanaf dat moment werd Nederland verder bevrijd, wat gepaard ging met hevige strijd, vele slachtoffers en een kwellende hongerwinter. Op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd; het duurde tot 15 augustus 1945 voordat het hele Koninkrijk der Nederlanden was bevrijd.
Op verschillende momenten en plaatsen in Nederland wordt 80 jaar vrijheid gevierd en herdacht. Leden van het Koninklijk Huis wonen in het lustrumjaar diverse vieringen en herdenkingen bij. Zij ondersteunen daarmee de inzet voor waarden als vrijheid, recht en democratie, die nooit vanzelfsprekend zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten